KOSMOS 2018 Tom 67, Numer 2 (319)


233         PDF
IRENA NALEPA I., ANTKIEWICZ-MICHALUK L., KREINER G., PYZA E., ZAWILSKA J. B.
Jerzy Vetulani (1936-2017) O mentorze, przyjacielu i niepokornym wirtuozie naukowej narracji

245         PDF
GIEBULTOWICZ J. M.
Mechanism of circadian clock. The 2017 Nobel Prize in physiology or medicine

251         PDF
TOMCZYK P. P.
Prototaxites - zagadkowe organizmy kopalne

257         PDF
WIATROWSKA B., WĘGIEL A., KĘSY M.
Dziwidło olbrzymie (Amorphophallus titanum), niezwykła bylina Sumatry

263         PDF
BROM K. R., SALAMON M. A.
Efekt lilipuci - typy, przyczyny i znaczenie dla organizmów znajdujących się pod działaniem niekorzystnych czynników środowiska

275         PDF
WOŹNA J. T.
Osobowość u ptaków - założenia teoretyczne, kierunki i metody badań

287         PDF
ZIEMIAŃSKI M., KLIMCZAK A.
Hotele dla owadów - dobra praktyka czy wielka pomyłka?

299         PDF
MIZIELIŃSKA M., ŁOPUSIEWICZ Ł., SOBÓL M.
Polihydroksyalkanolany - obiecujące polimery biodegradowalne

307         PDF
DWUŻNIK D., BAJER A.
Pasożyty w środowisku miejskim

313         PDF
DOMINIAK M., LEMBICZ M.
Sieci grzybowe - struktura, funkcje i wykorzystanie przez człowieka

319         PDF
JÓZEFCZYK A., KOWALSKA J.
Ocena składu i zastosowanie olejków eterycznych z rodzaju Centaurea L.

335         PDF
SYCHTA K., SŁOMKA A., KUTA E.
Kultury zawiesinowe komórek jako model do badania tolerancji roślin na metale ciężkie

347         PDF
OGNIK K., CHOLEWIŃSKA E.
Biomarkery wykorzystywane w ocenie oksydacyjnych uszkodzeń białek

361         PDF
SZYDŁOWSKA A., KURZYŃSKA A., KUNICKA Z., BOGACKA I.
Receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów w procesie nowotworzenia - fakty i kontrowersje

375         PDF
UŻAROWSKA M., SURMAN M., JANIK M.
Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń

391         PDF
SWORA-CWYNAR E., DYMKOWSKA-MALESA M., GRZYMISŁAWSKI M., DOBROWOLSKA A.
Wpływ wybranych składników żywności na profilaktykę chorób nowotworowych

397         PDF
RAK A., RÓŻYCKA M., KUJACZ J., KUROWSKA P.
Apelina nowym regulatorem funkcji komórek jajnika

409         PDF
ZARZECKA K., GUGAŁA M., MYSTKOWSKA I., BARANOWSKA A., SIKORSKA A., ZARZECKA M.
Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych

415         PDF
DOROSZKO M., JANDA K., JAKUBCZYK K.
Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych

425         PDF
BOJANOWSKA M., KOSTECKA M.
Dieta i styl życia jako czynniki wpływające na płodność

441         PDF
BORTNOWSKA G.
Kontrowersyjne przysmaki kuchni molekularnej

449         PDF
MUWEIS J.
Odpady w przestrzeni kosmicznej i próby ich minimalizacji

455         PDF
Recenzje książek