KOSMOS 2018 Tom 67, Numer 2 (319)
233 PDF
IRENA NALEPA I., ANTKIEWICZ-MICHALUK L., KREINER G., PYZA E., ZAWILSKA J. B.
Jerzy Vetulani (1936-2017) O mentorze, przyjacielu i niepokornym wirtuozie naukowej narracji
245 PDF
GIEBULTOWICZ J. M.
Mechanism of circadian clock. The 2017 Nobel Prize in physiology or medicine
251 PDF
TOMCZYK P. P.
Prototaxites - zagadkowe organizmy kopalne
257 PDF
WIATROWSKA B., WĘGIEL A., KĘSY M.
Dziwidło olbrzymie (Amorphophallus titanum), niezwykła bylina Sumatry
263 PDF
BROM K. R., SALAMON M. A.
Efekt lilipuci - typy, przyczyny i znaczenie dla organizmów znajdujących się pod działaniem niekorzystnych czynników środowiska
275 PDF
WOŹNA J. T.
Osobowość u ptaków - założenia teoretyczne, kierunki i metody badań
287 PDF
ZIEMIAŃSKI M., KLIMCZAK A.
Hotele dla owadów - dobra praktyka czy wielka pomyłka?
299 PDF
MIZIELIŃSKA M., ŁOPUSIEWICZ Ł., SOBÓL M.
Polihydroksyalkanolany - obiecujące polimery biodegradowalne
307 PDF
DWUŻNIK D., BAJER A.
Pasożyty w środowisku miejskim
313 PDF
DOMINIAK M., LEMBICZ M.
Sieci grzybowe - struktura, funkcje i wykorzystanie przez człowieka
319 PDF
JÓZEFCZYK A., KOWALSKA J.
Ocena składu i zastosowanie olejków eterycznych z rodzaju Centaurea L.
335 PDF
SYCHTA K., SŁOMKA A., KUTA E.
Kultury zawiesinowe komórek jako model do badania tolerancji roślin na metale ciężkie
347 PDF
OGNIK K., CHOLEWIŃSKA E.
Biomarkery wykorzystywane w ocenie oksydacyjnych uszkodzeń białek
361 PDF
SZYDŁOWSKA A., KURZYŃSKA A., KUNICKA Z., BOGACKA I.
Receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów w procesie nowotworzenia - fakty i kontrowersje
375 PDF
UŻAROWSKA M., SURMAN M., JANIK M.
Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń
391 PDF
SWORA-CWYNAR E., DYMKOWSKA-MALESA M., GRZYMISŁAWSKI M., DOBROWOLSKA A.
Wpływ wybranych składników żywności na profilaktykę chorób nowotworowych
397 PDF
RAK A., RÓŻYCKA M., KUJACZ J., KUROWSKA P.
Apelina nowym regulatorem funkcji komórek jajnika
409 PDF
ZARZECKA K., GUGAŁA M., MYSTKOWSKA I., BARANOWSKA A., SIKORSKA A., ZARZECKA M.
Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych
415 PDF
DOROSZKO M., JANDA K., JAKUBCZYK K.
Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych
425 PDF
BOJANOWSKA M., KOSTECKA M.
Dieta i styl życia jako czynniki wpływające na płodność
441 PDF
BORTNOWSKA G.
Kontrowersyjne przysmaki kuchni molekularnej
449 PDF
MUWEIS J.
Odpady w przestrzeni kosmicznej i próby ich minimalizacji
455 PDF
Recenzje książek
|